mandag, maj 25, 2009

Mens min søn bliver klog på teknik og muligheder, bliver min datter klog på pynt og pleje og .. æh.. æh.. øv?

Med to børn af to køn er jeg ved at få kam til mit uredte hår. For jeg synes jo hende den lille skal have en dukke. Det tænkte jeg ikke over med knægten. Og selvom jeg har tænkt på, at hun skal have sine egne biler, er det ikke noget jeg har aktiveret endnu. Heldigvis findes der forskere derude som undersøger, om alt nu også er så fine and dandy, som vi alle sammen gerne går og tror. Jeg føler mig atter vågen:

De færreste forældre ser det som et stort problem, at ønskesedlerne fra deres drenge og piger er vidt forskellige, at Emilia og Alberte sidder og designer tøj på deres topmodels blokke, mens Victor og Magnus konstruerer en Lego brandstation. Det er jo bare legetøj, og så længe de kan få sjov ud af at lege med det, er det så overhovedet et problem?

- Ja, mener Becky Francis, Professor of Education ved Roehampton University i England. Hun har fornylig afsluttet et mindre forskningsprojekt Toys, Gender and Learning [Legetøj, køn og læring, red.], der konstaterer, at det legetøj, der retter sig mod piger, mangler de uddannelsesmæssige og færdighedsudviklende kvaliteter, som findes i det legetøj, der retter sig mod drenge:

”Selvom mit studium var relativt lille, bekræfter det tidligere forskningsresultater, der viser, at drengelegetøj i overvældende grad understøtter tekniske færdigheder, konstruktionsfærdigheder, videnskabelig terminologi og problemløsning. I pigelegetøjet fandt jeg i det hele taget meget mindre færdighedsudviklende potentiale, og den smule jeg fandt, bekræfter tidligere resultater, at pigelegetøj fremmer kreativitet, og i meget høj grad opmuntrer til at udvise omsorg og yde pleje – hvis man kan tale om det som en færdighed – men ret specifikke evner omkring børnepasning og hvad det indebærer”.

- Uddrag fra "Drenge bygger, piger pynter sig" af Ulla Jacobsen, Kvinfo"

4 kommentarer:

Anne-Cathrine sagde ...

Mja og alligevel er der stadig flere kvinder end mænd, der tager lange, videregående uddannelser (men er de så alle følelseshumanister...?), så helt fortabte er de vist ikke. Min erfaring er, at man ikke kan kæmpe mod naturen :-D Men her bliver da bygget rumraketter og leget voldslege i pauserne mellem yngelplejen ;-)

Christina Andersen sagde ...

Ifølge artiklen - ja - så er det ret sandsynligt, at pigerne bliver "følelseshumanister", fordi de ikke har tillid til deres matematiske/tekniske evner. Forskeren (-erne) mener, det hænger direkte sammen med, at pigelegetøjet på ingen måde udfordrer tekniske færdigheder.

Jeg var også begyndt tænke, at det nok var naturligt med kønsspecifikke pige og drenge-interesser, og en hvis kønsforskel tror jeg på. Men når jeg læser hele artiklen og begynder at tænke efter: pige- og drengehylder i legetøjsforretningerne, tv-reklamer for ultra lyserødt hestelegetøj - kontra bionicle til drengene - og så selvfølgelig almindelig hvad-de-andre-i-børnehaven-gør, så mener jeg (atter) ikke, at man med sikkerhed kan snakke om natur i forhold til køn, fordi kulturen gennemsyrer barnets indtryk fra day one.

Det er godt at I leger rumlege, ved ikke helt med voldslege. Kan brydning ikke gøre det? ;)

emmasverden sagde ...

Pigelegetøj og drengelegetøj - klart bliver meget legetøj i dag delt op i disse kategorier, men det er jo vejledende. Legetøj er til børn ikke kun til enten piger eller drenge. Som forældre er det vigtig ikke at hænge sig i kønsroller, men noget som gør at jeres børn deltager aktivt i legen frem for passivt at se på. Byggeklodser, og andet konstruktions legetøj er godt legetøj både til piger og drenge. Dukkeleg er ligeledes vigtig rolleleg for begge køn. Glem ikke at børn lære og udvikler sig gennem leg. Når børn leger lærer de - Men hvad ønsker vi så vores børn lærer?
Alt at dømme efter udvalget af legetøj så henvender legetøj der skal lære vores børn omsorg og sociale færdigheder sig mest til piger. Legetøj der skal lære vores børn konstruktion og problemløsning henvender sig mest til drenge. Hvem sagde ligestilling mellem kønnene - når nu det legetøj vi giver til vores børn peger i en helt anden retning?
m.v.h.
http://www.emmasverden.dk/

Christina Andersen sagde ...

Tak for din kommentar - jeg tror vi grundlæggende er enige. Både byggeklodser og togbane er et hit hos min søn og min datter. Gad vide om de ikke er placeret i "uni-sex-afdelingen" i legetøjsbutikkerne :)